Tot 4.000 euro boete voor bedrijf dat zieke werknemer niet helpt - HrWorld

Login

Tot 4.000 euro boete voor bedrijf dat zieke werknemer niet helpt


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil bedrijven beboeten die te weinig inspanningen leveren om zieke werknemers opnieuw aan werk te helpen. Meestal zal het gaan over een administratieve boete van 200 tot 2.000 euro, maar er kan ook worden geopteerd voor een zwaardere strafrechtelijke sanctie van 400 tot maximaal 4.000 euro.

De Block verwacht van werkgevers dat ze contact houden met hun zieke werknemers. Ook moeten ze hun medewerking verlenen aan het re-integratietraject en moeten ze werknemers een aanbod doen om de terugkeer naar de werkvloer mogelijk te maken. Omdat zulke maatregelen zeker van kleine bedrijven een serieuze inspanning vergen, wil De Block kmo’s ontzien.

Ook zieke werknemers die onvoldoende meewerken aan hun re-integratie worden gesanctioneerd. Zieken die volgens artsen nog kunnen werken, maar onvoldoende inspanningen doen om opnieuw aan de slag te gaan, zullen 5 tot 25 procent van hun uitkering verliezen. (bron: standaard.be - 16/02/2017)